Van een beginner naar een wedstrijdvechter!

Zoals bij elke sport heb je bij kickboksen een heleboel verschillende hoogtes qua niveau. Je hebt een beginner, gevorderde en wedstrijdvechter, maar wat is dat verschil eigenlijk. Wat moet ik ervoor doen om hogerop te komen en waar stopt het? Altijd al is een wedstrijd willen vechten of wil je alleen fysiek sterker worden. Ik ga je een kijkje geven in hoe het eraan toe gaat. En wat je buiten de training om kan doen om jezelf te verbeteren.

Als beginnende kickbokser is het belangrijk dat er genoeg aandacht is voor jou. Tijdens de trainingen ben je vaak niet zo zwaar aan het trainen als de medekickboksers van het wedstrijd team want het is belangrijk dat je nu gaat leren wat de basis is en hoe je moet bewegen. Deze trainingen bestaan vaak uit simpele combinaties die steeds meer opgevoerd worden dermate jij jezelf vordert. Ook wordt er vaak buiten het stoten en trappen om cardio oefeningen gegeven. Een kickbokser moet een goede conditie hebben en dat maakt kickboksen dan ook de ideale sport om hieraan te werken. Op een gegeven moment merk jij en je trainer dat je aan het vorderen bent en kan je jezelf een gevorderde kickbokser noemen. Je kent nu de volledige basis en kan deze op hoog tempo uitvoeren. Gevorderde kickboksers kunnen dan voor zichzelf kiezen of ze uiteindelijk de stap willen maken naar de wedstrijd groep.

Zodra een kickbokser besluit deel te willen nemen aan de wedstrijd groep is het belangrijk dat de wedstrijdvechter vaker komt trainen dan de beginnende vechter. Je wordt dan meer begeleid op het gebied van wedstrijdsituaties en hoe je in en uit bepaalde situaties kan komen. Het tempo bij deze trainingen ligt een stuk hoger dan de normale trainingen en je gaat ook merken dat je snel vooruitgang boekt. In de wedstrijd groep is een van de belangrijkste trainingen het sparren. Hierbij ga je met iemand van jouw wedstrijd niveau sparren voor een aantal rondes waarbij je ook leert hoe je moet omgaan met dat soort situaties.

Als voorbereiding op je wedstrijd zul je merken dat je vooral de laatste periode echt een stapje extra zou moeten zetten om helemaal wedstrijd klaar te zijn. Zelf train ik ook in de wedstrijdgroep hier sparren we veel en helpen elkaar beter worden. Er is nooit sprake van onderlinge concurrentie want iedereen wilt beter worden en we helpen elkaar daarbij. We weten van elkaar dat het af en toe zwaar kan zijn dus is het fijn om dat met elkaar te doen en met je coach in een vertrouwde omgeving.

De dingen die je in de gym leert zijn natuurlijk erg belangrijk maar wil je een wedstrijdvechter worden zul je ook thuis en buiten oefeningen kunnen doen die je veel gaan helpen tijdens het proces. Voor je conditie zou je op basis van intervallen kunnen gaan hardlopen. Dit houdt in dat je een afstand gaat joggen en dat gaat afwisselen met sprinten. Denk aan 15 seconde joggen en dan 10 seconde sprinten als in een intervaltraining. Zo train je je lichaam om zo snel mogelijk te herstellen na een intensieve uitval. Ook is schaduwboksen een hele goeie training, je staat voor de spiegel en kijkt naar jezelf terwijl je aan het stoten en trappen bent. Denk eraan om goed te combineren hierbij en om het realistischer te maken kan je ook stoten ontwijken en blokkeren met je armen en benen.

Verder is touwtjes springen een goede oefening voor de conditie en oefeningen zoals burpee’s, push ups, lunges en squads zijn ook oefeningen die je kunnen helpen om je voor te bereiden op jouw wedstrijd of jouw stap richting het worden van een wedstrijdvechter. Voor een meer op maat gemaakte training kan altijd je trainer vragen wat goed is voor jou. Fitnessen combineren met kickboksen is ook een mogelijkheid om meer kracht te krijgen in de stoten en trappen, maar daarvoor raad ik u aan onze blog “Kickboksen en fitness! super populair, maar kan dit samen?” te lezen. Hierin laat ik mijn mening weten en de feiten die hieraan verbonden zitten.

La Taurina Springtouw
Kortom als je iets graag wilt moet je er hard voor werken. Als je iets wilt bereiken is dat mogelijk als jij daar hard voor werkt. Kickboksen is een sport om mentaal en fysiek sterker van te worden en is voor eenieder (jong/oud) aan te raden om het een keer te komen uit te proberen. Wij van La Taurina hopen jullie snel een keer te zien. Dus hopelijk tot gauw!

Recente blog artikelen

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

Van 2 t/m 5 november zouden wij deelnemen aan een handelsmissie naar Suriname. Tijdens het vierdaags programma zouden wij de mogelijkheid krijgen om ons bedrijf te presenteren op de United Caribbean Business Fair: de grootste zakenbeurs van de Guyana’s met 10.000...

Lees meer
Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Misschien is het je al opgevallen dat elke kickboksles voor vrouwen bij La Taurina een heel bijzondere naam heeft. In deze blog geven wij jou een kijkje achter de schermen en leggen we jou uit waar deze namen vandaan komen, wat ze betekenen en wat de lessen inhouden....

Lees meer