Kickboksen en fitness! super populair, maar kan dit samen?

Er wordt vaak gediscussieerd over het feit dat kickboksen en fitness soms lastig te combineren is. En dat je er tragere stoten en trappen van krijgt. Maar is dat nou eigenlijk wel echt zo? In deze blog ga ik mijn eigen ervaring en die van andere delen met of het verstandig is en wat je kan doen als alternatieven.

Kickboksen is zoals vele van jullie al weten een sport waarbij conditie/uithoudingsvermogen erg belangrijk is. Je moet 3 (en voor kampioenschappen 5) rondes alles kunnen geven. Hierbij is snel/behendigheid heel erg belangrijk. Dus is het wel verstandig om erbij te gaan fitnessen? Als jij als kickbokser veel gaat fitnessen en met hele zware gewichten gaat trainen maak je veel spiermassa aan. Dit zorgt ervoor dat jouw bewegingen minder snel worden en dus enigszins ook sneller geraakt wordt. Wel is het ook weer goed voor jou incassering vermogen en kracht dus heeft het wel degelijk ook een goed effect. Vaak zie je dan ook vooral de zwaargewicht vechters met veel gewichten trainen om hun stoten hard aan te laten komen, maar hoe zit het dan met de gewichtsklasse daaronder? En wat kan je nou doen om beide te kunnen blijven doen en een beetje van beide mee te krijgen.

De beste oplossing die ik hiervoor heb gevonden is op duur trainen. Dit wil dus zeggen dat je kan fitnessen als hoe je gewend bent maar je in plaats van 8-10 herhalingen met zwaargewicht 20-25 herhalingen doet met licht gewicht. Zo train je je spierconditie, terwijl je kracht opbouwt en je snelheid behoudt. Bovendien worden na een dagje je schouders trainen met zwaargewicht je schouders moe en hebben hun rust nodig, als jij de dag erna weer wilt kickboksen kan dit een negatief effect hebben op je training omdat je schouders nog herstellen van de dag ervoor. Oefeningen zoals met lichte dumbells naar voren of naar boven stoten zijn voorbeelden van op spierconditie trainen. Ook kan je de normale dumbellpress doen waarbij je de oefening vaak herhaalt die kan je zowel plat kan doen als met je bankje schuin omhoog om je schouders ook goed te trainen.
Zelf combineer ik het kickboksen ook met fitness. Hierbij doe ik veel oefeningen met veel herhalingen en licht gewicht. De meest standaard oefeningen zoals bench press en squads met gewichten. Bij bench press gebruik ik licht gewicht waarbij ik 2 sets doe dat ik constant in beweging ben met de stang omhoog en omlaag bewegen tot 20 keer en 2 sets waarbij ik heel langzaam omhoog en omlaagdruk. Bij squads gebruik ik gewichten onder mijn max maar deze mag ik best voelen branden en doe 15 herhalingen ervan. Verder doe ik hetzelfde bij de bicep en tricep curl. Oefeningen met een kettle bal zijn vaak ook goed te combineren met een duurtraining dus gebruik ik die ook voor verschillende oefeningen.

Als laatste wil ik het nog hebben over het stukje cardio in de sportschool. Veel sportscholen hebben wel fietsen/loopbanden/roeiapparaten en crosstrainers. Deze kan je altijd gebruiken in combinatie met (kick)boksen. Dit is goed voor je conditie en dus ook je uithoudingsvermogen. Mijn favoriet is de crosstrainer en het roeiapparaat door de hoeveelheid armspieren die je erbij gebruikt. Dit gaat je dan ook nog meer helpen je armen hoog te kunnen blijven houden tijdens het sparren.

Mijn conclusie is dan ook dat ik denk dat fitness wel degelijk te combineren valt met kickboksen maar dat je wel rekening houdt met de manier waarop je traint. Eenieder zijn lichaam reageert ook anders op bepaalde situaties en trainingen dus kan je hieruit voor jezelf opmaken wat jouw gewicht is en wat voor een vechter je wilt zijn. Iedereen is door zijn trainingsstijl uniek en dat is iets wat het kickboksen zo mooi en gevarieerd maakt.

Recente blog artikelen

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

Van 2 t/m 5 november zouden wij deelnemen aan een handelsmissie naar Suriname. Tijdens het vierdaags programma zouden wij de mogelijkheid krijgen om ons bedrijf te presenteren op de United Caribbean Business Fair: de grootste zakenbeurs van de Guyana’s met 10.000...

Lees meer
Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Misschien is het je al opgevallen dat elke kickboksles voor vrouwen bij La Taurina een heel bijzondere naam heeft. In deze blog geven wij jou een kijkje achter de schermen en leggen we jou uit waar deze namen vandaan komen, wat ze betekenen en wat de lessen inhouden....

Lees meer