5 redenen waarom sporten belangrijk is voor je ontwikkeling

Sporten blijkt uit onderzoek heel goed te zijn voor je ontwikkeling, maar uit eigen ervaring is dit mij ook heel erg opgevallen. Sporten is iets wat ik niet altijd leuk heb gevonden, ik ben altijd een persoon geweest die bang was om stappen te zetten en ik wilde nooit iets uitproberen. Ik dacht dat ik niet goed genoeg was of dat ik het helemaal niet zou kunnen. Herken je dat? Pas op een latere leeftijd ben ik erachter gekomen wat voor positieve effecten sporten heeft en dat ik het eigenlijk heel leuk vind om te doen. Ik ben Lyshelle en in deze blog kom je te weten waarom sporten zo belangrijk is voor je ontwikkeling en hoe dit jou gaat helpen in de toekomst.

1. Sterker in je schoenen staan

Ik ben zelf begonnen met kickboksen toen ik 14/15 jaar oud was. Op zo’n leeftijd ben je best onzeker en durf je moeilijk voor jezelf op te komen. Ik voelde me echt sterker door de technieken die ik heb geleerd en de vooruitgang die ik maakte. Ik kon mijn plek echt goed vinden en ik werd zekerder van mezelf, hierdoor kon ik mij makkelijker uiten over bepaalde situaties. Nu vragen jullie je vast af wat dit nou met mijn ontwikkeling te maken heeft. Dat zal ik je vertellen.

Naarmate je ouder wordt krijg je veel situaties en obstakels in je leven waar je mee moet dealen en dan is het belangrijk om stevig in je schoenen te staan. Het is belangrijk om je eigen mening te kunnen geven, maar ook om grenzen te stellen. Want je wilt geen dingen doen waar jij niet achter staat.  Ben jij een persoon die nooit je kracht heeft gevonden in het sporten en daardoor misschien niet weet hoe je voor jezelf moet opkomen, dan kan dit wel een uitdaging worden. Denk hieraan het is nooit te laat en je kan altijd nog beginnen.

2. Je leert om niet op te geven

Toen ik mijn eerste proefles kickboksen kreeg, wist ik nog helemaal niks over de sport. Ik wist niet hoe je moest staan, waar ik mijn handen moest houden en wat ik nou eigenlijk precies moest doen. Het was niet makkelijk en het was ook heel logisch dat ik alle technieken niet in een keer beheerste. Doordat het mij nog niet lukte werd ik gefrustreerd en er waren genoeg momenten dat ik wilde opgeven. 3 jaar later zit ik nog steeds op kickboksen en heb ik al een wedstrijd gedaan én gewonnen. Sport leert je om niet op te geven. Of ik het nou wel of niet kon, ik bleef proberen tot dat ik beter werd. Dit heeft me doorzettingsvermogen gegeven.

Dit is iets wat je in de toekomst zeker nodig zult hebben. Alles in het leven is vallen en opstaan. Er zullen momenten komen dat je wilt opgeven en niet wilt afmaken waar je aan bent begonnen, maar zo werkt het leven niet. Leer om door te zitten doormiddel van sport.

3. Zelfbeheersing

Sporten zorgt ervoor dat je zelfbeheersing krijgt en dat je respect gaat hebben voor de mensen om je heen. Tijdens de kickboks lessen is respect een belangrijk punt. Er wordt van je geëist dat je de trainer, de gym en je teamgenoten respecteert. Dit is zeker niet de enige sport waar dat van je verwacht worden. Ook leer je om jezelf te beheersen en rekening te houden met anderen. Je kan niet altijd harde stoten maken tijdens het trainen terwijl de ander dat niet fijn vindt.  Je kan niet altijd tekeergaan als je het ergens niet mee eens bent. Dit leer je voornamelijk bij het sporten om jezelf in controle te houden en respect te blijven tonen wanneer het nodig is.

Ook voor in je toekomst is het belangrijk om zelfbeheersing te hebben. Het is belangrijk om op eigen kracht de juiste keuzes te kunnen maken. Je moet jezelf in controle kunnen houden wanneer dat nodig is en na kunnen denken voor dat je acties onderneemt.

4. Lekker in je vel zitten

Ken je dat gevoel voor dat je gaat sporten? Je hebt eigenlijk helemaal geen zin om te gaan en kijkt er een beetje tegenop omdat je moe bent. Dat is iets wat ik wel vaker ervaar en daarom push ik mezelf om toch te gaan. Nadat ik ben geweest krijg ik meer energie en voel ik me ook veel beter. Dat is wat sporten met je doet. Terwijl je sport worden er verschillende stofje in je lichaam aan gemaakt genaamd: dopamine, serotonine en endorfine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je blij gaat voelen tijdens het sporten. Hierdoor ga je lekkerder in je vel zitten en voel je je ook gelukkig, omdat je gezond bezig bent. Ik merk bijvoorbeeld dat wanneer ik lang niet heb getraind dat ik veel minder actief ben.

Er zijn veel mensen die niet blij met zichzelf zijn en ook niet gezond leven. Sporten zorgt ervoor dat je je gelukkiger wordt en positiever in het leven gaat staan. Je gaat meer bereiken door te sporten en bent ook meer gemotiveerd.

5. Je leert te ontspannen

5 redenen sporten ontwikkelingKickboksen is voor mij altijd een ontspanning geweest. Het is een moment geworden om al mijn frustraties en zorgen los te laten. Als ik kickboks, denk ik niet aan de situaties die me dwars zitten. Het is een moment om eigenlijk alle vervelende situatie even los te laten en mijn emoties te uiten. Dit heb ik met elke sport eigenlijk wel. Hierdoor creëer je een moment van rust in je hoofd. Het leven is zo druk en er gebeuren continue dingen om ons heen. Het is belangrijk dat je niet al je emoties in je houdt. Door je emoties te uiten via sport ervaar je minder stress. Stress is iets wat je wilt vermijden.

Dit waren 5 redenen waarom sporten belangrijk is voor je ontwikkeling. Kickboksen, voetbal, dansen of welke sport dan ook, kies iets waar jij gelukkig van wordt. Ik hoop dat ik je heb kunnen motiveren om een stap te zetten naar een betere ontwikkeling. Is kickboksen toch iets wat je graag zou willen uitproberen? Neem dan een proefles! Je bent altijd welkom in mijn eigen kickboksgym La Taurina. Een gym speciaal voor vrouwen.

Tot snel!

Groetjes, Lyshelle

Recente blog artikelen

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

Van 2 t/m 5 november zouden wij deelnemen aan een handelsmissie naar Suriname. Tijdens het vierdaags programma zouden wij de mogelijkheid krijgen om ons bedrijf te presenteren op de United Caribbean Business Fair: de grootste zakenbeurs van de Guyana’s met 10.000...

Lees meer
Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Misschien is het je al opgevallen dat elke kickboksles voor vrouwen bij La Taurina een heel bijzondere naam heeft. In deze blog geven wij jou een kijkje achter de schermen en leggen we jou uit waar deze namen vandaan komen, wat ze betekenen en wat de lessen inhouden....

Lees meer
La Taurina opent haar nieuwe locatie in Literatuurwijk

La Taurina opent haar nieuwe locatie in Literatuurwijk

Op 11 januari zal La Taurina haar deuren openen aan De Binderij 51 in Literatuurwijk, Almere. Bij La Taurina kunnen dames kickboksen en werken aan kracht en techniek. Op dit moment zijn we nog heel hard aan het werk om alles voor deze datum af te hebben. Na de...

Lees meer