Touwtje springen als warming-up bij het kickboksen. Waar is dit eigenlijk goed voor?

Deze eerste blog is geïnspireerd door mijn eeuwige frustratie, al weet ik dat het o-zo-goed-voor-me-is… het touwtje springen! Vaak wordt het touwtje springen gebruikt als warming-up bij het kickboksen. Waar is dit eigenlijk goed voor?

Om te beginnen; Ik ben Mandy, ik ben fysiotherapeute en sinds een paar jaar doe ik aan kickboksen. Hier lees je meer over mij, mocht je dat leuk vinden! Vanaf nu zal ik elke maand een blog schrijven voor La Taurina, vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeute. Dus ik hoop je handige tips en weetjes te kunnen vertellen op gebied van blessures en vooral de preventie ervan!

Laten we beginnen kort te kijken naar de voordelen van een warming-up: door een warming-up te doen verwarm je je lichaam. Hierdoor activeer je diverse processen, waardoor je lichaam efficiënter functioneert. De luchtwegen worden ‘wijder’, waardoor zuurstof beter opgenomen kan worden. De hartfrequentie verhoogt, waardoor de bloedsomloop versnelt en verbetert: zo wordt zuurstof efficiënter en sneller getransporteerd worden naar je spieren, en dat is nodig bij het sporten! Daarnaast verhoogt de temperatuurstijging van het lichaam de stofwisseling in de spieren: er komt meer energie vrij voor de spieren en hierdoor werken ze langer en harder .

Ook voor je brein

Touwtje springen is een manier om zowel het onderlichaam als het bovenlichaam op te warmen. Je traint niet alleen je uithoudingsvermogen, maar ook coördinatie, timing, balans, snelheid, kracht en explosiviteit. Zelfs de motorische aansturing verbetert, door het versterken van reeds bestaande, maar ook creëren van nieuwe ‘paden’ in het brein. Zo krijg je een snellere aansturing van je lichaam door het brein: een sneller reactievermogen dus! Erg handig bij het kickboksen!

Afwisselen

Het is goed (én minder saai) om af te wisselen in de sprongen die je maakt. Een paar voorbeelden van variaties op de ‘basis jump’: jumping jacks (voeten open neer zetten, dan weer gesloten), van links naar rechts (met de benen bij elkaar), op één been, running (op de plaats rennen terwijl je het touw laat doordraaien), achterwaarts, knie heffen (om de beurt op 1 voet landen, terwijl je met rechts landt trek je de linkerknie goed op en andersom), double unders (twee keer het touw onder je voeten door laten draaien in één sprong). Goed, ik moet nog hard oefenen op een paar van deze jumps, how about you?

Ik zelf vind touwtje springen ongelofelijk zwaar (hoe is het mogelijk dat we dat als kind zolang volhielden op het schoolplein, hè!), maar het leuke eraan is dat het heel mooi stapsgewijs op te bouwen is. Met een simpel schema, beginnend met bijvoorbeeld 3x 30 sec., en elke week 10 sec. erbij op. Je zult echt merken dat het makkelijker wordt, en één ding is zeker: je warmt er goed mee op! 😊

Recente blog artikelen

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

La Taurina op handelsmissie naar Suriname

Van 2 t/m 5 november zouden wij deelnemen aan een handelsmissie naar Suriname. Tijdens het vierdaags programma zouden wij de mogelijkheid krijgen om ons bedrijf te presenteren op de United Caribbean Business Fair: de grootste zakenbeurs van de Guyana’s met 10.000...

Lees meer
Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Dé kickboksles voor vrouwen van La Taurina

Misschien is het je al opgevallen dat elke kickboksles voor vrouwen bij La Taurina een heel bijzondere naam heeft. In deze blog geven wij jou een kijkje achter de schermen en leggen we jou uit waar deze namen vandaan komen, wat ze betekenen en wat de lessen inhouden....

Lees meer