Wel of niet gaan kickboksen tijdens een hittegolf? Wat kun je het beste doen?

Zeg eens eerlijk? Ben jij vandaag gewoon gaan kickboksen tijdens de hittegolf of is dit voor jou juist een reden om niet te gaan? Inmiddels de derde regionale hittegolf in Nederland! Er lijkt maar geen einde aan de zomer te komen. Zomer in Nederland betekent (wat mij betreft helaas) niet per sé altijd weer voor zon, zee, strand. Toch mogen we niet klagen, integendeel we hebben al meerdere periodes van warmte gehad dit jaar en vorige maand is zelfs de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten! Overal om mij heen hoor ik daarom mensen zeggen: kickboksen tijdens een hittegolf? Je bent gek, dat kun je beter niet doen hoor! Is dit waar? Of zijn er toch manieren om te blijven kickboksen, ondanks dat de temperaturen ver boven de 30 graden oplopen?

Tropisch

La Taurina Kickboksen in Thailand

In veel landen is het niet anders. Als je kijkt naar Thailand, waar de oorsprong van het kickboksen ligt, zie je dat er elke dag onder tropische omstandigheden gekickbokst wordt. Maar in Nederland is zo’n tropische dag heel vaak een reden om niet te gaan sporten. Natuurlijk zijn dit soort dagen zeldzaam en daardoor is een avondje op een terras zitten ook een keer leuk, maar ik vind het altijd zó zonde om een week, of zelfs langer, niet te sporten. Ik merk dat ik op een gegeven moment uit die ‘flow’ raak. Ik voel me dan meer lui en meer opgeblazen (het warme weer helpt hier natuurlijk al helemaal niet in mee). Herken je dat?

En hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je in je flow blijft? Wat kun je het beste doen om verantwoord door te kickboksen tijdens een hittegolf?

Jouw lichaam

Het is goed om te weten dat je lichaam in staat is zich zelf te beschermen tegen oververhitting. Toch hebben zaken als de luchttemperatuur, de intensiteit van de inspanning, de luchtvochtigheid, de windsnelheid en thermische straling ook invloed op de lichaamstemperatuur. Wanneer de externe temperatuur dan ook nog eens flink hoog ligt, kan het lichaam het soms onvoldoende reguleren: dan kunnen er zogenaamde ‘hitteaandoeningen’ optreden. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat je kickboksen met warm weer moet vermijden. Wel zijn er dingen waar je extra alert op kunt zijn en dingen die je kunt doen om je lichaam ‘een handje te helpen’.

Genoeg drinken tijdens het kickboksen

La Taurina kickboksen tijdens hittegolf genoeg drinken

Het is goed om alert te blijven op de signalen van je lichaam. Krijg je bijvoorbeeld krampen (‘hittekrampen’) of krijg je het koud tijdens je kickbokstraining, kan dit te maken hebben met het verliezen van veel vocht en daarmee belangrijke mineralen. Ook kan het plasmavolume afnemen, wat maakt dat de bloeddruk daalt. De doorbloeding naar de spieren en de huid is hierdoor minder. De hartfrequentie neemt vervolgens toe. Je zult merken dat je prestatievermogen om te kickboksen afneemt bij een toenemende mate van ‘dehydratie’. Genoeg drinken tijdens het kickboksen is dus echt een must!

Andere tips bij kickboksen met warm weer:

  • Je trainingsintensiteit iets aanpassen
  • ’s Morgens of ’s avonds  kickboksen, wanneer de temperatuur lager ligt
  • Luchtige kleding dragen
  • Elektrolyten drinken (daarmee vul je de mineralen aan die je verliest door het vele zweten. Je hebt hier lekkere producten in, zonder suikers!)

Krijg je tijdens of na het kickboksen klachten, bespreek deze dan gerust met jouw trainster. Zij kan je bijvoorbeeld adviseren en oefeningen kunnen worden aangepast.

Wil je graag  beginnen met kickboksen, maar was je van plan dit op te schuiven naar ‘wanneer het weer wat is afgekoeld’?  Als je met bovenstaande tips rekening houdt hoeft dat niet meer! En aan het einde van de week wordt het weer wat koeler. Dus geen excuses meer om niet die stap naar de gym te zetten, meld je hier direct aan voor een proefles.

Ben je op zoek naar luchtige kleding om in te kickboksen? Met een echt kickboksbroekje van La Taurina kom je goed voor dag! Bestel hem hier!

Show the world you are a La Taurina girl!

Liefs Mandy

Gerelateerde berichten

Meest gelezen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat