Het verhaal van
Sequoia Ommen
Mijn naam is Sequoia Ommen, ik ben 9 jaar en ik woon in Almere samen met mijn vader, moeder en mijn zus Isaura. Ik heb ook nog een broer Noriño maar die woont op zichzelf met zijn vriendin en hun zoontje. Ik zit op de basisschool in groep 7. Ik vind het heel leuk op school om nieuwe dingen te leren, maar ook om samen te zijn met mijn vriendinnen. Mijn hobby is kickboksen, ik kickboks al sinds ik 4 jaar ben. Vanaf kleins af aan ging ik al mee als mijn ouders, broer en zus gingen trainen. Ik train bijna elke dag en doe ook aan wedstrijden. Ik wil een A-klasse vechter worden en daarna wil ik heel graag MMA gaan doen, maar ik wil eerst mijn doelen bereiken in het kickboksen en dan een stapje verder gaan. Later wil ik ook lesgeven.
Trots zijn op jezelf, dat is belangrijk!

Ik vind kickboksen heel leuk omdat je daar heel sterk van wordt. Ik ben vaak mee geweest naar wedstrijden van  mijn moeder en mijn zus. Ik heb zelf ook al wedstrijden gevochten, in Nederland en in Duitsland. Ik heb niet altijd gewonnen, maar ik blijf altijd mijn best doen, want ik wil echt niet opgeven als je weet dat je alles hebt gedaan wat je kunt, dan kun je trots zijn op jezelf en dat is belangrijk.

Het is heel leuk om een wedstrijd te winnen, dat geeft je een heel goed gevoel, maar ik vind het nog leuker om dingen met mijn familie te doen; Samen op vakantie, naar een pretpark, een spelletje spelen of naar de bioscoop. Vroeger speelde ik altijd met mijn oma Roodkapje en de Wolf. Mijn oma paste vroeger altijd op mij als mijn ouders waren gaan werken en mijn broer en zus op school zaten, Daar heb ik heel veel leuke herinneringen aan. Ik keek samen met mijn oma naar de tv en dan zat ik in een campingbedje bij haar thuis. Nu zit mijn oma in een verzorgingstehuis en dan gaan we langs en dan maak ik haar aan het lachen. Ze kan niet zo veel meer en dan help ik haar, net zoals zij mij vroeger heeft geholpen. Niet veel mensen kunnen nog met oma praten maar met mij praat ze wel.

Als ik thuis ben moet ik ook vaak helpen met alle taken in huis en dat vind ik niet altijd leuk, ik moet de was ophangen en daar heb ik niet altijd zin in. Ik wil dan liever buiten spelen of TikTok filmpjes maken, maar dan moet ik eerst mijn taak af hebben. Sommige taken zijn nou eenmaal wat minder leuk, maar als je eerst zorgt dat je af hebt wat je gedaan moet hebben, dan blijft er daarna genoeg tijd over om allemaal leuke dingen te doen. Maar ik vind het nog steeds stom!

"Ik ben ook maar pas 9 jaar en ik ben voor genoeg dingen wél bang"

Als je iets doet wat je heel leuk vindt, dan doe je het ook heel vaak en wordt je steeds beter. Sommige dingen blijven zwaar, zoals conditie oefeningen of zware krachtoefeningen, maar ook dat hoort erbij en als je goed je best blijft doen, dan wordt je er beter in.

Het leukste vind ik sparren, van sparren kan je heel veel leren. Als je op elkaar traint dan leer je ook om je aan te passen. Soms train ik met hele grote kinderen, dan kan je hard slaan. Maar als ik met kinderen train die het pas doen of veel kleiner zijn dan ik, dan is het belangrijk dat je even iets rustiger aan doet. Als je daar rekening mee houdt, dan is het voor iedereen leuk om te trainen en kun je steeds  beter worden.

Ik zou nooit iets opgeven wat ik heel erg leuk vind om te doen omdat iemand anders dat heel graag wil. Ik vind het heel belangrijk dat je altijd kan blijven doen wat je leuk vindt en je eigen beslissingen maakt, dan ben je pas echt vrij. Als je doet wat je leuk vindt dat gaat het je altijd lukken. Kies een paar dingen uit die je heel graag wil doen of leren. Als dat is gelukt dan ben je succesvol en kan je weer nieuwe dingen te verzinnen om te doen en dan moet je steeds zorgen dat dat lukt, dan blijf je succesvol. Ik zou  bijvoorbeeld nog wel wat leniger willen zijn, dan kan je goede hoge trappen maken en de split en de spagaat. Dan moet je heel veel stretchen en steeds een stapje verder gaan dan je denkt dat je kunt, als ik dat steeds doe, dan gaat het me zeker lukken.

Als ik wedstrijden moet vechten train ik ook vaak met de volwassenen mee. Dan ben ik soms aan het sparren met A-klasse vechters van wel 100 kg. Daar leer ik wel heel veel van. Ik vind het niet eng, want ze passen zich aan en zo kan ik juist heel veel leren. Maar ze doen niet heel zacht tegen me hoor. Het is soms best spannend. Heel vaak vinden mensen mij stoer en denken ze dat ik nergens bang voor ben, maar ik ben ook maar pas 9 jaar en ik ben voor genoeg dingen wél bang. Bijvoorbeeld ook voor onweer. Dan kruip ik het liefst heel veel weg onder mijn dekens of dan kruip ik bij mijn zus in bed. Als je bang bent is het fijn als je iemand hebt om samen bij te zijn, dan voel je je toch iets minder bang.

Ik vind het erg fijn dat mijn familie in mij gelooft en mij steunt met het kickboksen. Mijn ouders komen bij de trainingen kijken en motiveren mij. Als ik wedstrijden heb komen mijn broer en zijn vriendin ook kijken, zo voel je wel heel veel steun. Omdat iedereen bij ons aan kickboksen doet kan ik ook overal oefenen. Als we op vakantie zijn dan nemen we ook de kickboksspullen mee en gaan we af en toe ook een beetje trainen of moeilijke combinaties doen. Én we maken ook vaak foto’s voor op Instagram, misschien word ik zo wel beroemd en kan ik heel veel andere meiden inspireren.